Artikkel i Ringerikes Blad:

21.12.2019

Miriam Rasch (46) sa opp lederjobben i Hønefoss: Nå har hun fått en helt ny hverdag. 

SNART NYTT ÅR: Miriam Rasch (46) går inn i et nytt år med klare mål for bedriften og seg selv. Men nyttårsforsetter kommer hun aldri til å sette seg. 

Foto: BT Stokke AS

Av Mette Eriksen. Publisert: 21. desember 2019.

https://www.ringblad.no/nyheter/naringsliv/miriam-rasch/miriam-rasch-46-sa-opp-lederjobben-i-honefoss-na-har-hun-fatt-en-helt-ny-hverdag/s/5-45-947150?access=granted

Valget ble ikke tatt «over natta». For da Miriam Rasch (46) fra Hole endelig var klar til å ta spranget, var hun godt forberedt på det som ventet.

I juni kunne Ringerikes Blad dele nyheten om at lederen ved Krise- og kompetansesenteret i Hønefoss gjennom nesten elleve år, Miriam Rasch (46), hadde levert sin oppsigelse.

- Det har vært en lang prosess, hvor jeg har brukt mye tid på å tenke over hvordan jeg vil bruke kompetansen min videre. Det har vært en fantastisk reise, men nå var tiden inne til å gjøre noe annet, sa hun til avisen.

Klar for nye mål

Rasch kom i 2009 til Krise- og kompetansesenteret fra jobben som kontrollsjef i Skatteetaten og økonomisk rådgiver i privat sektor, og har utdanningsbakgrunn innen økonomi, regnskap og ledelse, i tillegg til å være gestaltterapeut med etterutdanning i blant annet gestaltpsykologi. Til sammen har hun 20 års erfaring som leder.

- Da jeg startet på Krise- og kompetansesenteret hadde jeg en visjon, og satte meg klare mål. Da visjonen og målene var nådd, kjente jeg meg klar for å gå videre, utrette mer, innenfor områder jeg allerede kjente godt.

Utvikler ledere

En liten spire, som nå har slått ut i full blomst, ble sådd allerede i 2007, da hun startet eget firma, miriamrasch. 

- Jeg har gjennom arbeidslivet hatt stor interesse for hvordan ledelse, og gjerne god ledelse, påvirker arbeidsmiljøet, kulturen, den enkelte ansatte og bedriftens resultater. Jeg mener at dette er målbart, gjennom blant annet resultater og sykefravær, men også gjennom opplevelsen av å mestre arbeidshverdagen, følelsen av tillit, nå målene man setter seg og om man klarer å skape balanse mellom jobb og privatliv.

- Det siste er utrolig viktig, sier hun engasjert.

«Flinke piker» kan også være menn

Kundene er ledere og bedrifter i ulike bransjer. Hun møter også ansatte i grupper eller for individuell oppfølging.

Menn og kvinner kan ha ulike utfordringer, men:

- Vi har mange likhetstrekk uansett kjønn, bakgrunn, alder. Mange av de flinke pikene der ut er også menn.

- Kunne vi ikke fått det litt bedre om vi bare ga litt mer f***?

- Jo, absolutt. Det er viktig å gi litt f***, men da er det viktig at vi tolker begrepet på samme måte. Hvis det betyr at vi klarer å si at noe er «bra nok», at vi er på rett vei i forhold til målene våre, er det en god tolkning. Men det betyr ikke at vi skal slutte å bry oss, sier hun og har for lengst inntatt mentorrrollen hun har gjort til sitt yrke.

GRÜNDER: Miriam Rasch fra Hole har skapt sin egen arbeidsplass, hvor hun tar i bruk kompetanse fra både studier og arbeidsliv. - Men jeg liker å utfordre meg selv, og blir aldri ferdig utlært. Akkurat nå er det veldig spennende å bli kjent med nye mennesker og nye bransjer. Foto: BT Stokke AS

Tre gode råd

- Hvis du måtte gi tre råd til ledere, som skal bidra til positiv utvikling både hos lederen og for bedriften?

Hun tar utfordringen på strak arm og svarer raskt.

- Det første rådet er at du må være trygg i din egen rolle, og tørre å være den du er. Er du usikker på rolle og stil, vil det bli avslørt.

- Det andre er; skap gode strukturer og rutiner, internt og eksternt. Både for deg selv og ansatte, slik at alle vet hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det.

Det tredje rådet får fram gløden i stemmen, som ellers er så mild:

- Du må se dine ansatte, se at forskjellige mennesker har forskjellige behov, og vise at du bryr deg, på ekte.

Livet er en ekstremsport

Rasch er opptatt av å se hele mennesket, ikke bare deler av det. All innsikt og klokskap kommer riktignok ikke utelukkende fra studier og arbeidsliv, men fra livserfaring.

- Vi lærer av å gå på snørra, det har også jeg gjort. Mange ganger. Men jeg tror at det finnes mening i alt som skjer. Når noe skjer, er min filosofi at det er noe jeg har trengt å erfare, det er noe jeg må lære. Kanskje skjønner jeg det ikke første gangen, og trenger å erfare det igjen. Så kan jeg endelig gå videre når jeg har skjønt det.

- Har det vært viktig for deg å bli gründer, skape din egen arbeidsplass?

- Jeg har alltid vært selvstendig og frihetssøkende, så det er viktig for meg å vite at jeg kan stå på egne bein. Det gjelder også som selvstendig næringsdrivende. Jeg får et energikick at å utfordre meg selv, og er nok risikosøkende, selv om det alltid er med en kalkulert risiko.

PÅ KONTORET: Miriam Rasch jobber mye fra hjemmekontor. Her arrangerer hun workshops og spiller inn små videosnutter med gode råd til ledere. Foto: Privat

- Derfor setter jeg meg alltid toårsmål, og tar små skritt av gangen, men alle i riktig retning.

Nyttårsforsetter? Aldri!

På kontoret henger et A3-ark hvor planene er visualisert. Men hvilke mål hun har satt seg, vil 46-åringen holde for seg selv. Også de som har enda lenger horisont, de hun kaller livsmål.

- Men det betyr at jeg for eksempel aldri har nyttårsforsetter. Jeg er ikke typen til å ta et skippertak i januar, sier hun og ler.

Den nærmeste

De er like der, hun og kjæresten gjennom to år, Helge Rustand.

Han er bofast på Bygdøy på grunn av barn fra et tidligere forhold, noe som innebærer at Rasch deler sin tilværelse mellom Ringerike og Bygdøy, en uke av gangen.

- Han er en viktig støttespiller, som jeg kan diskutere og dele ting med. Vi har god kjemi og er nok ganske like. Men det viktigste er at han er den som står på sidelinjen og heier. Det betyr utrolig mye.

FRILUFTSMENNESKER: Miriam Rasch sammen med kjæresten Helge Rustand på vei opp fjellet Hallingnatten, som ligger i Nes kommune i Buskerud. - Jeg elsker fjellet. Begge to gjør det, sier Rasch. Foto: Privat

Til sommeren skal et nytt hjemmekontor stå ferdig på Bygdøy.

- Det er enda et steg for meg. Kontor, med egen inngang og eget bad. Et sted hvor jeg kan få bedriften til å vokse. Jeg gleder meg!

Ingen jul uten jobb

Julaften skal hun tilbringe med barna på Ringerike. Det var de som ønsket det sånn, at det skulle være de tre i år. Julen vil derfor handle om familie, nærhet, samvær, god mat og kanskje et par skiturer for Miriam Rasch.

- Men det blir nok vanskelig å legge bort jobben helt, den gir meg så mye. Jeg brenner virkelig for å utvikle ledere og bedrifter. Jeg går alltid rundt med en notatbok, som er innbundet i tapet, hvor jeg noterer ideer og tanker.

- Det blir jo en livsstil.